Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кравата Пенка като фин синтез между факти и въпроси за управлението на Европа

„Кравата ЕвроПенка” е книга с илюстрации и музика

Една българска обикновена история за една крава в село Мазарачево, която, подгонена от вълци, пресича българо-сръбската граница. Прекарвайки две седмици в Сърбия, извън границите на Европейския съюз, тя е нарушила европейските закони и няма как да бъде върната в България. Това беше забавна история, която докосна хора и от страната, и от чужбина. В тази история има мисъл за политическите промени, новите технологии, медиите, социалните мрежи, ирационалността на европейските институции, миграцията, болестта по животните“. Така Савина Топурска описа причината за написването на „Кравата ЕвроПенка” - книга с илюстрации и музика

Издателят Виктор Лилов допълни: 

Концепцията е доста интересна, в началото Савина имаше доста по-екстравагантна идея, но чисто технически щеше да бъде трудно. Черно-бялата визия дава мрачна нотка. Има и цветен момент в корицата - жълто-синя окраска. Чисто полиграфски е силен вариант - от една страна прави връзка с начина, по който са се оформяли някога комиксите, комиксът е вариант на превеждане на филма в книжен формат, от трета страна това е възможност хората да използват въображението. В тялото има QR код, който, като се сканира, читателят може да чуе музика“.  

За авторката „това е история, която събаря границите и води до осъзнаването, че алтернатива има“. 

Чрез заимстване на множество кинематографски кодове в серия от 50 рисунки е илюстрирана една история за чувства, медийна власт и административни правила. „Кравата ЕвроПенка” е труд с няколко нива на прочит – забавна история; мисъл за политическите промени в началото на ХХI век; новите технологии – медии и социални мрежи; рационалността на европейските институции и т.н. Образът на кравата Пенка е фин синтез между многобройните факти и постоянно възникващи въпроси за управлението на Европа. 

Музикалната композиция, създадена от френския композитор на съвременна музика Андре Сер – Милан, е съставена от множество лайт мотиви, чрез които анекдотите стават универсални. Включени са вокални гласове, инструментална музика, елетроника и „атмосферни” записи. Цялостното произведение се превръща в радиодрама. Певческите гласовете се преплитат с разказа, създавайки усещане за загадъчност и драматичност. 

Интервюто със Савина Топурска и Виктор Лилов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна