Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Любов без граници" - квартет "Дестини" и македонският дует Александър и Дац

Струнен квартет "Дестини"
Снимка: Личен архив

"Идеята възникна много спонтанно. Запознах се случайно с тях, общи познати ме запознаха. На шестата минута вече говорехме за музика, а на деветата им предложих "Йовано, Йованке" и те я запяха". Така Гергана Алексиева от струнен квартет "Дестини" разказа пред БНР предисторията на съвместния им проект с македонския дует Александър и Дац, популярни у нас с хита "Корона, чао".

Тя беше категорична, че вярва в музиката, като средство за преодоляване на противоречията между държавите:

"Абсолютно сигурна съм в това, защото музиката и изкуството са тези, които ни правят по-добри. Дават позитивна енергия и смисъл. Виждаме красотата на света, красотата на взаимоотношенията. Разбираме и чувстваме историята, която ни свързва. Като че ли някак преоткриваме любовта".

Гергана Алексиева обясни, че затова и тяхната версия на "Йовано, Йованке" е озаглавена "Любов без граници".

"След вселенската криза, която преживяхме с пандемията от Covid-19, всички трябва да си дадем сметка, че няма смисъл от тези граници между държавите и от скандалите и дрязгите. Хората трябва да се обичат и да правят света по-добър. Природата ни изправя пред страшни предизвикателства и няма нищо по-добро от това да сме заедно и да се обичаме", смята тя.

Музикантките от квартет "Дестини" са изпратили писмо до македонския премиер Зоран Заев, в което го уверяват, че не е добре България и Северна Македония, които са толкова близки държави, да бъдат в конфликт. Те изразяват надеждата си дрязгите между страните да бъдат много бързо преодолени. 

Все още не са получили отговор от министър-председателя на Северна Македония.

Предстоят концерти на струнен квартет "Дестини" - на 12-и април в Бургас, а на 13-и – във Варна. Подготвеният концерт-спектакъл е озаглавен "Усещане за жена".

Интервюто на Петър Волгин с Гергана Алексиева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна