Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Павлов: Днес имаме свободата да избираме как да празнуваме, какво и как да харесваме

Снимка: Фото България

Духът на Българи е жив. Доказва го и пандемията – колко сме жилави, как се справяме в трудната здравна и икономическа ситуация. Днешният празник не е само в знамената, патриотичните песни и стихове. Духът и завета на старите българи, с които се гордеем, се носят в сърцата ни.

Това отбеляза в студиото на Радио София Асен Павлов - главeн художествен ръководител на специалност "Български танци" в Националното училище за танцово изкуство и главен хореограф на ансамбъл „Чинари“. Днес артисти от формацията са гостували за празника в община Елин Пелин.

В съвременната епоха не сме се дистанцирали духовно, убеден е хореографът. Просто технологиите ни дават възможности да бъдем оригинални в изразните си средства. Дават ни повече свобода, повече избор как да празнуваме, кого и как да харесваме.

Днес свободата я имаме, но изпадаме в друг вид зависимост – например младите - от телефоните, допълни Асен Павлов. 

Националното училище за танцово изкуство, в което той преподава повече от 2 десетилетия, ще навърши 70 години. По този повод възпитаниците подготвят голям спектакъл, който ще бъде представен на 1 юни т.г. в зала 1 на НДК.

„Такова училище няма на Балканите и в Европа. Нека министърът на образованието му обърне специално внимание“, пожела Павлов.

Ансамбъл „Чинари“ през март ще представи спектакъла „Възрожденски разкази“ в Благоевград, Дупница, Костенец и Кюстендил.

Артистите също имат нужда да се зареждат от сцената и зрителите, отбеляза Асен Павлов.

С него разговаря Катя Василева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна