Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат още информация за 7 от 10 наши кандидати за европейски делегирани прокурори

Въпросът за назначаването на българските делегирани прокурори ще бъде решен от колегиума на европейската прокуратура

| обновено на 03.03.21 в 18:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори, съобщиха за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши.

Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени, или не и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се решава от колегиума на европейската прокуратура. "Въпросът не стои на дневен ред тази седмица", подчертават оттам.

Според публикация на изданието "Юроактив", на която се позовават и други медии, Европейската прокуратура, ръководена от румънката Лаура Кьовеши, е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че има забележки по седем от десетте български кандидатури.

На въпрос на БНР по казуса от правосъдното министерство отговориха, че на този етап ведомството не е било уведомявано процедурата по одобряването на десетте европейски делегирани прокурори да е приключила.

От Министерството на правосъдието напомниха, че тя е между Европейската прокуратурата и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и че задълженията на министерството са свързани само с това да придвижи по дипломатически път решението на съдебните кадровици за десетте избрани магистрати до офиса на Лаура Кьовеши. А решението беше взето на 13 февруари след няколкодневно изслушване.

Десетте български предложения - един съдия, трима следователи и шестима прокурори, бяха определени с гласуване измежду 31 самономирали се магистрати.

Избрани бяха Бисерка Стоянова, Божидара Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова, Светлана Колева и Христо Крачунов.

„Юроактив“ цитира шефа на кабинета на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши - Милан Ярон, че се иска допълнителна информация за седем от избраните делегирани прокурори.

От думите му става ясно, че възражения има срещу тримата следователи, тъй като те по закон не пледират пред съда, а това е една от задачите на европейските прокурори, срещу единствения съдия, защото е без опит в криминално право и срещу трима от прокурорите, заради много малкия им  опит и защото работят на по-ниски нива в прокуратурата.

Още при подбора на десетте български магистрати, които да работят у нас по дела от компетентността на Европейската прокуратура, стана ясно, че Лаура Кьовеши ще има последната дума за кандидатите.

Тези от тях, които ще минат през ситото на румънката, ще започнат със стартова заплата от 5698 евро и нагоре - според трудовия си стаж.

Европейските делегирани прокурори ще бъдат атестирани на всеки две години и при неизпълнение на служебните задължения ще може да им се търси дисциплинарна отговорност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!