Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напишете писмо до себе си. Има кой да ви го прати, дори след 20 години

Снимка: selflabs.wordpress.com

Ако можете да изпратите писмо до бъдещото си Аз какво ще напишете? 

Това не е фантасмагория или предговор към книга от библиотека „Галактика“.
Евентуалните писма на смелите участници са в основата на дългосрочния проект „Self lab“.

В семплото описание присъстват участник и автор, маса и два стола, лист и химикалка, пощенски плик, фон и фотоапарат, с усмивка обясни пред Радио София Александра Станишева. Тя е завършила История на изкуството и Археология в Страсбург, както и Антропология в Тулуза, Франция. Преминала е обучения по фотография, драматургия и проза, работи в сферата на изкуствата и културата. В момента изучава магистратура по "Визуална антропология".

В какво е същината на проекта?

Участникът пише писмо, Александра Станишева го снима и когато дойде датата (след 20 години например), изпраща писмото на посочения адрес.

Дали ще го получи, дали човекът ще е на този адрес тогава и ред други условности са в ръцете на съдбата.

Мястото е от съществено значение. 

Първата акция е била малко преди последната Коледа, на Централната жп гара със случайно преминаващи участници, обясни Александра. Писма са си написали 13 души.

Предстоящата втора акция обаче се знае и като място. Тя ще се състои на 6 и 7 март в One book Bookstore (ул. Върбица №8) между 10-13 и 17-20 часа и в двата дни.

Няма някакви ограничения за участие, то е безплатно, а всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени.

Вече има две изпратени писма – от и към най-нетърпеливите автори от първата акция. 

Други обаче са насрочили получаването за 2040 година, отбеляза Александра Станишева.

Интересното на проекта е, че участието в него хем е индивидуален жест, хем може да се възприеме като част от общ ритуал, коментира пред Радио София Деница Езекиева, която е сред дузината, които първи написаха писмо до себе си. Занимава се с мениджмънт и комуникация на културни събития и фестивали. От 2014 г. след като е част от екипа, подготвил кандидатурата на София за Европейска столица на културата се занимава и с културни политики, обърнати към развитие на регионите и децентрализация. Развива концепции за творчески програми за крайните квартали на София за деца, ученици и младежи.

Деница призна в ефир, че в писмото си е написала своеобразното пожелание да харесва живота си тук, в България.

„Условията са едни и същи, но всеки го прави по свой, различен начин. Учените казват, че клетките се обновяват, ние ставаме други с течение на времето. Има нещо красиво и поетично – да се обръщаш към себе си в бъдещето, когато ще си друг човек. Това са мечти, представи, и то извън познатите жанрове.“

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Александра Станишева и Деница Езекиева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.