Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бучковски: Имаме сериозен, голям напредък

БНТ 4 стартира в Република Северна Македония на платформата на Македонския телеком

Владо Бучковски
Снимка: БГНЕС

Специалният представител на Република Северна Македония за България Владо Бучковски е изразил увереност, че до края на мандата му през декември ще бъдат намерени решения за спорните въпроси между Скопие и София.

Пред „Дойче веле“ Бучковски е обявил значителен напредък в сътрудничеството в медийната сфера, образованието и културата. Спроед него ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" професор Анастас Герджиков ще посети в скоро време Скопие, за да обсъжда съвместни проекти със своя колега - ректор на Университета "Свети Кирил и Методий" Никола Янкуловски, съобщава БТА.

„По природа съм оптимист и вярвам, че до края на моя мандат - декември тази година, ще намерим решения на откритите въпроси. В момента в България има предизборна кампания и поради тази причина ние сме доста предпазливи. Основният ми ангажимент през последните няколко седмици е свързан с медийното, университетското и културно сътрудничество“, казва Бучковски и отбелязва постигането на значителен напредък:

"Имаме сериозен, голям напредък, преди всичко заради голямата посветеност на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и неговия екип, на генералния директор на БТА Кирил Вълчев в София, но и тук, в Скопие беше изключителен ангажиментът на Македонския телеком, за да започне в рекордно кратко време излъчването на БНТ довечера по Макс ТВ, на директора на МРТВ Мариан Цветковски за съгласуването на договора за сътрудничество с БНТ, и на директора на МИА Драган Антоновски за сътрудничеството с БТА".

БНТ 4 стартира на платформата на Македонския телеком, съобщи още Владо Бучковски, цитиран от БГНЕС:

„Българската национална телевизия и Македонският телеком подписаха договор за излъчване на БНТ на територията на РС Македония. Целта е македонското общественост да се запознае с политиките и основните политически фигури в България“.

Същевременно в интервюто си за "Дойче веле" Бучковски определя като "недопустима намеса във вътрешните работи на РСМ организираната среща от българския президент Румен Радев с ръководителите на специалните служби относно застрашеността на македонските българи" в РСМ.

По повод предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски за излизане от задънената улица на българо-македонските отношения Владо Бучковски казва, че "трябва да се оценява всяко усилие за намиране на решение". Той обаче веднага уточнява, че "предложенията на Георгиевски не са част от правителствената стратегия".

"Предложенията на Любчо Георгиевски са част от неговите лични усилия за намиране на решения за деблокиране на отношенията ни. Те не са координирани с правителството и не са част от нашата стратегия. Ние имаме кристално ясна позиция за нашата идентичност и за нашия македонски език. Ние сме готови за преговори след изборите в България за откритите въпроси - за краткото и дългото наименование на държавата, ненамесата във вътрешните работи и за мерките срещу говора на омразата", казва още Бучковски, цитиран от БГНЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна