Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Заев оцеля след вот на доверие

В подкрепа на правителството гласуваха 62-ма депутати и нито един от присъстващите не беше против

| обновено на 03.03.21 в 21:30
Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Република Северна Македония, начело със Зоран Заев, оцеля след гласувания днес от парламента вот на доверие, съобщи БГНЕС.

Самият Заев поиска по-рано вота с аргумента, че е време пряко да се види мнозинството, за което "опозицията твърди, че ще свали правителството."

Опозицията не присъства в залата по време на гласуването.

С "подновена" подкрепа от 62 гласа, без нито един против или въздържал се, правителството получи подкрепа, защото депутатите от опозицията не присъстваха в залата.

Шест месеца след като беше избран кабинетът, в който освен СДСМ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ участва и партията Беса, премиерът Заев ненадейно сам поиска депутатите да се произнесат подкрепят ли още правителството.

Резултатът в частта за подкрепата бе същият като и на 30 август миналата година, когато бе избрано правителството.

Според парламентарния правилник, ако премиерът поиска устно от депутатите вот на доверие, гласуването се провежда без предварителен дебат.

Във връзка с това депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски обвини парламентарното мнозинство, че няма смелост да позволи тридневен дебат, в който да бъдат посочени всички аномалии в правителството.

Според правилника за работа на парламента, ако премиерът поиска доверие на правителството устно на пленарно заседание, искането се гласува на самото заседание и без дебати. Само премиерът има право на още едно обръщение преди акта на гласуване.

Съгласно конституцията на страната, след като на правителството е гласувано доверие, същият въпрос не може да се поставя през следващите 90 дни, отбелязва БТА.

Това е първият вот на доверие на втория кабинет на Заев, който беше съставен на 31 август миналата година в резултат на предсрочните парламентарни избори.

За пръв път Заев оглави македонското правителство на 31 май 2017 г. и остана на власт до 3 януари 2020 г.

Заев в парламента чака да узнае резултата от гласуването, което се проведе в отсъствието на опозицията и никой не даде вот против - 3 март 2021 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна