Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият пианист Eмануил Иванов изнесе рецитал в Ла Скала

Емануил Иванов в Ла Скала - Милано

Изключително вълнуваща беше съботната вечер на 27 февруари. Двама български музиканти бяха в центъра на международното внимание:

В сайта на Метрополитън опера - Ню Йорк беше излъчен рецитала на Соня Йончева, който се състоя в замъка Шусенрид в Германия заедно с пианиста Жулиен Контан. Събитието беше част от поредица концерти на живо със звездите на Метрополитън.

Час по-късно пианистът Емануил Иванов осъществи своя дебют в Миланската Скала и рециталът му се излъчваше пряко на сайта на легендарния театър, както и в социалните мрежи. Този ангажимент на Емануил Иванов, носител на приза "Млад музикант на годината 2019", дойде вследствие на спечелената от него първа награда на 62-рия международнен конкурс "Феручо Бузони" същата година.

Едночасовият рецитал на българина в Ла Скала включваше Фантизия от Бузони по тема на Бах, клавирния цикъл "Огледала" от Равел и Соната №5 от Скрябин. Концертът беше без публика, но стотици хора от различни държави присъстваха виртуално в залата, а най-честите коментари, изписани от меломаните в интернет, бяха: "Изключително!","Невероятно!", "Фантастично". Зрителка от Италия написа: "Най-трудните пасажи изглеждат лесни - като при всички велики пианисти".

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" младият пианист сподели своите усещания, стъпвайки за първи път на тази прочута престижна сцена. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени