Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барселона се класира за финала на турнира за Купата на краля след продължения

Барселона - Севиля
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барселона се класира за финала в турнира за Купата на краля по възможно най-драматичния начин. Каталунският клуб разгроми с 3:0 след продължения Севиля и ще спори за трофея с крайния победител от другата полуфинална двойка, в която съперници са Леванте и Атлетик (Билбао).

Барса се нуждаеше от много усилия, за да стигне до обрат, след като загуби първия мач на "Рамон Санчес Писхуан" с 0:2. Усман Дембеле даде перфектно начало на "блаугранас" с попадение в 12-ата минута, а Жерард Пике прати двубоя в продължения с попадение буквално в последните секунди на добавеното време.

Гостите от Севиля пропуснаха златния си шанс в 73-ата минута, когато получиха дузпа, но Марк-Андре тер Стеген спаси удара на Лукас Окампос. Малко преди гола на Пике пък Фернандо получи червен картон и андалусийци останаха в намален състав за продълженията. В 95-ата минута резервата Мартин Брайтуайт се разписа за 3:0 и въпреки несигурността до края, Барса постигна целта си и се доближи на крачка от трофея.

Целият път на каталунците до финала мина под знака на драматични развръзки. На 1/16-финалите тимът отстрани скромния Корнейя след продължения, на осминафиналите направи късен обрат срещу Райо Валекано, а на четвъртфиналите елиминира Гранада с 5:3, отново след продължения.

Севиля ще съжалява изключително много за отпадането си, защото финалът ще се състои на стадиона на андалусийци.


Наставникът на "лос кулес" отново заложи на схема с трима защитници - Оскар Мингеса, Жерард Пике и Клеман Лангле. Сержиньо Дест и Жорди Алба играеха по двата фланга, в средата на терена действаха Серхио Бускетс, Френки де Йонг и Педри, а Усман Дембеле помагаше на Лионел Меси в предни позиции.

Антоан Гризман стартира на пейката в трети пореден мач, въпреки че французинът има 5 гола в турнира през сезона. Тринкао също не беше титуляр.

Севиля излезе с трима офанзивни футболисти в лицето на Сусо, Юсеф Ен-Несири и Люк де Йонг. В средата на терена Лопетеги се довери на Жоан Жордан, Оливер Торес и Фернандо, а защитниците пред Томаш ВацликТомаш Вацлик бяха Алейш Видал, Жул Конде, Диого Карлош и Маркос Акуня.

Бившите играчи на Барселона Иван Ракитич и Мунир Ел Хадади започнаха на пейката. Сред резервите бяха още Хесус Навас, Лукас Окампос и Неманя Гудел.

Барса е най-успешният клуб в състезанието със спечелени 30 купи и е играл най-много финали - вече 42. Любопитното е, че последният път, когато "блаугранас" продължиха напред за Купата на краля след поражение в първия мач, беше отново срещу Севиля. На 1/4-финалите през 2019 година андалусийци се наложиха у дома с 2:0, но на реванша бяха разгромени с 1:6.

Като цяло Барса е в серия от 16 мача без загуба на "Камп Ноу" срещу Севиля (14 победи и 2 равенства). Статистиката сочи, че Роналд Куман никога не е отпадал в турнира в мачове на разменено домакинство. През 2008 година нидерландският специалист вдигна трофея начело на Валенсия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени