Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутатите регламентират статута на частните линейки

В дневния ред на парламента е и второто четене на закона за отбраната и въоръжените сили

Снимка: БГНЕС, архив

Народното събрание ще обсъди окончателните промени в закона за автомобилните превози, с които се предвижда частните линейки, които работят извън обхвата на спешната помощ, да подлежат на законова регулация и контрол.

В седмичната програма на парламента влиза за обсъждане и проектът на БСП за руската ваксина „Спутник V“.

Депутатите ще регламентират статута на частните линейки, които имитират линейките на Спешната помощ. Със законопроекта на „Обединени патриоти“ се цели регулиране на медицинския транспорт, който според вносителите, е основно в сивия сектор, в който липсва медицински екип и оборудване. Целта е пресичане на злоупотребите с цените на предлаганата услуга  и въвеждане на правила.

Промените предвиждат „Автомобилна администрация“ да води и поддържа регистър на лицата, които превозват болни и ранени. Въвеждат се и редица изисквания като задължителни застраховки, изисквания за финансова стабилност, диспечерски пункт и експлоатационен център.

В дневния ред на парламента е и второто четене в закона за отбраната и въоръжените сили, с които се създават две нови командвания на оперативно ниво в състава на Българската армия – Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. С новите текстове се разширяват и правомощията на началника на отбраната.

В последната работна седмица преди предизборната ваканция на Народното събрание депутатите ще обсъдят проектa на решение на БСП, с който се настоява правителството да започне преговори с Русия за доставка на ваксината „Спутник V“. Предложението е точка първа за утрешното петъчното пленарно заседание.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.