Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 души на протест в село Баня против отделянето от община Несебър

| обновено на 04.03.21 в 13:44
2
Снимка: Даниела Костадинова

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерския съвет и областния управител на Бургас жителите на село Баня се обявяват против отделянето от община Несебър. 

В неделя на референдум в град Обзор и още 6 села 73 на 100 от гласувалите избраха да се обособи нова община с център Обзор. Днес над 60 жители на село Баня се събраха на протест срещу това решение.

С решение от 1 март Общинската избирателна комисия в Несебър обяви, че предложението за създаването на нова община с център Обзор е прието. Днес жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха срещу това решение.

„Референдумът свърши своята работа. Хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е ние да останем в община Несебър“, каза демонстрант.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, предупреди участничка в протеста.

„Смятам, че една малка община като бъдещата Обзор няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга от протестиращите.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера Борисов:

„Господин Борисов, чуйте гласа на народа. Това, че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека казаха „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от „Големият брат“.

Писмото, което ще бъде изпратено до различни институции, е подписано от над 70 души.

На референдума в неделя 64 срещу 30 жители на село Баня са гласували против отделянето от Несебър. Според местните хора административната промяна няма да реши проблемите с канализацията и обезлюдяването на селото.

„Протестът е насрочен заради това, че Баня гласува на референдума „против“ и ние искаме нашият вот да бъде зачетен. Не искаме да се отделим от община Несебър“, каза по-рано Ангелина Досева от организаторите на протеста.

„Според мен зад цялата тази идея – Обзор да стане независима община, се крият интересите на хора, които седят като кукловоди отзад и манипулират общественото мнение. Това са хората, които имат интерес Обзор да се развива като строителство, като туристическа дестинация, да стане вторият Слънчев бряг, може би“, добави тя.

Искаме публично да изразим мнението си, защото през цялата кампания не беше потърсена и отразена нашата гледна точка. Затова държим най-накрая да бъдем чути, каза още Ангелина Досева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна