Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка нощ за жителите на гръцката област Лариса след земетресението

Мнозина от жителите на района около епицентъра прекараха нощта в палатки.
Снимка: БТА

Тази нощ се оказа тежка за жителите на гръцката област Лариса, след вчерашното силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер.

Десетки хора прекараха нощта в палатки и паркове, след като вчера гръцката служба за гражданска защита призова гражданите в района да не се връщат по домовете си. И днес продължават вторичните трусове.

Над 100 вторични труса са регистрирани от епицентъра на земетресението вчера в района на област Лариса. Повечето от тях са с магнитуд до 5-а степен по скалата на Рихтер, съобщават от Института по геодинамика в Атина.

В няколко села, които се намират до епицентъра на труса от 6-а степен, има срутени необитаеми къщи, паднали стени на църква и училище. Няма жертви и пострадали, съобщават от „Гражданска защита“.

Повечето жители на района прекараха нощта навън. Те са настанени в хотели и на палатки. В тяхна помощ се включиха и сили на армията, които ги снабдяват с вода и храна. Психолозите препоръчват да не се прибират хората по домовете поне още едно денонощие.

В района на Лариса са изпратени екипи от технически специалисти, които проверяват състоянието на сградите. След тяхно разрешение хората могат да се завърнат в домовете си.

Правителството отпусна помощи за хората, в чийто домове има щети от земетресението.

Специалистите очакват вторичните трусове да продължат още месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна