Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Клисаров, "Пряка демокрация": Разделението на властите е основната ни цел

Петър Клисаров
Снимка: Личен архив

"Видяхме, че в България не може да се прави бизнес и установихме, че трябва да направим партия, за да променим условията и да можем да живеем по друг начин и да правим бизнес по друг начин". Това каза пред БНР Петър Клисаров, представителна партия "Пряка демокрация". Той е живял и работил в чужбина дълги години, но се връща преди години в България, за да прави бизнес:

"Върнах се в България да правя бизнес - размразяването на проекта "Белене" беше един от тях. Вторият - представлявах една от най-големите американски корпорации в сферата на инфраструктурните проекти. Работихме 5 години, като направихме проекта на Интермодалния терминал в София, генералния транспортен план на България, водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча и няколко други. Но видяхме, че не може да се прави бизнес тук".

По думите на Клисаров идеята им за дигитална пряка демокрация е с първа цел разделение на властите:  

"Отделяйки властите една от друга, те могат да бъдат контролирани само от народа, който ги овластява. Предлагаме и механизъм за отзоваване, ако народните представители, управляващите и съдиите не изпълняват задълженията си".

Петър Клисаров беше категоричен, че за да се въведе пряка демокрация, е необходимо да се мине през последно Велико народно събрание, което да се разпусне след това, защото е тромава институция:

"На нас са ни необходими два мандата по 4 години, за да стигне България на определено ниво в много отношения".

Интервюто на Снежана Иванова с Петър Клисаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени