Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силен спад на януарските продажби на дребно в ЕС, но при растеж в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очакваното спад през януари 2021 г. с оглед на оставащите в сила строги противоепидемични мерки и слаб потребителски интерес към нехранителни стоки, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България обаче нараснаха за пореден месец, макар и слабо, отчита официалната Европейска статистика.

През януари 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се свиха с цели 5,9% спрямо декември, когато се повишиха с 1,8%, като в рамките на целия Европейски съюз те се понижиха с 5,1% след нарастване с 1,4% месец по-рано.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през януари с 6,4%, а в рамките на целия ЕС с 5,4% след тяхно слабо повишение с 0,9% през декември 2020 г.

Евростат посочи, че спадът на търговията на дребно през януари в еврозоната беше воден от силно намаление с 12,0% при продажбите на нехранителни стоки (спад с 13,6% на годишна база) и с 1,1% при продажбите на автомобилни горива (след понижение с 18,3% спрямо година по-рано), докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,1% на месечна база (и с 5,9% годишно).

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се свиха през януари с 9,9% (и с 11,5% на годишна база), докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха с 1,0% (и с 5,4% спрямо година по-рано). Продажбите на автомобилни горива пък се понижиха с 0,3% на месечна и с 15,7% на годишна база.

Европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България нараснаха през януари с 1,8% спрямо последния месец на 2020 г., когато се увеличиха с 1,3 на сто. Това представлява макар и слабо увеличение на търговията на дребно за девети пореден месец, след като за последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г.

По-добър растеж при търговията на дребно в рамките на целия ЕС беше отчете единствено в Швеция (повишение с 3,5%).

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна се ограничи през януари до понижение с 3,9% след понижение с 10,7% през декември.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.