Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс:

ЕС ще разшири контрола върху износа на Covid ваксини до края на юни

Европейският съюз планира да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини срещу Covid-19 до края на юни, съобщиха два европейски източника пред агенция Ройтерс. Подобен ход може да възобнови напрежението с останалите държави, които разчитат на ваксините, произведени в ЕС.

Механизмът беше създаден в края на януари като реакция на информации от страна на производителите на ваксини за закъснения при техните доставки за Европейския съюз.

Този механизъм трябва да изтече в края на март, но Европейската комисия иска неговото удължаване до месец юни, посочиха източниците на Ройтерс.

"Комисията ще предложи удължаването му до юни. И това беше приветствано от страните членки с известно одобрение, не непременно с ентусиазъм, но е налице усещането, че все още се нуждаем от този механизъм", посочи пред агенцията единият от неназованите висши европейски дипломати.

Вторият цитиран представител добави, че на среща на европейските дипломати в сряда много страни членки са подкрепили мярката, включително Германия и Франция.

Разрешенията за износ се отнасят най-вече за ваксината на Pfizer/BioNTech, която се произвежда в Белгия. От ЕС също така се изнасят и ваксини на компаниите AstraZeneca и Moderna.

От 30 януари насам над 8 милиона ваксини са били изпратени от ЕС до Великобритания, съобщи трети европейски източник.

Досега обаче Великобритания е предотвратила износа на ваксини на AstraZeneca за ЕС, използвайки клауза за първо подсигуряване с ваксини на Обединеното кралство в договора си за доставка с англо-шведската фирма, заявиха представители на ЕС.

Съединените щати също имат разпоредби, които ефективно забраняват износа на ваксини, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция миналата седмица.

На този етап Европейската комисия не коментира информацията, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!