Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2050 г. 60% от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване

Снимка: Ани Петрова, БНР

По прогноза на Световната федерация по затлъстяване - до 2050 г. 60% от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване, като общо 4 млрд. души на земята ще имат този проблем. Според Световната здравна организация затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето.

В държавите от ЕС статистиката отчита, че се е увеличил броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Рисковата група при децата е между 5- и 9-годишните.

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на Covid-19. Това казаха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод Световния ден за борба със затлъстяването. Хората, които страдат от това заболяване трудно усещат чувството за ситост, а по-скоро усещат чувство на глад, обясни доц. Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания:

"Един от рисковите фактори всъщност в храненето е употребата на ултрапреработени храни. Като дефиниция означава, че почти не съдържат хранителен компонент. Те са най-често пакетираните готови храни. Затлъстяването е едно заболяване, едно тежко заболяване, което когато е при малките деца, те не го усещат толкова, въпреки че се случва да има и стигматизация при тях. Тези деца са с по-лоши оценки в училище. Има такива данни на учени, защото са потиснати, защото им се подиграват съучениците".

Препоръките на лекарите са за редовно и балансирано хранене, да се консумира повече мляко и млечни продукти, плодове и зърнени храни.

Още за този проблем и за хората с наднормено тегло, съветите на лекарите, чуйте от репортажа на Надежда Николова - от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени