Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко съвета в борбата с главоболието

Най-добре е да се потърси причината за болката в главата

Снимка: Ройтерс
Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема.

Мястото, където е локализирана болката, може да ни насочи към това какъв тип главоболие изпитваме. Болката в лицевата част и челото е показател за свързано със синусите главоболие, докато усещането за напрежение и натиск в черепа обикновено е мигрена.

В крайна сметка, всеки вид главоболие се причинява от разширяване на кръвоносните съдове близо до мозъка. Това разтяга сензорните рецептори в стената на съда и ние усещаме това като болка. 

Кръвта е токсична за мозъчната тъкан и поради това се държи отделно през кръвно-мозъчната бариера. Ако кръвоносен съд изтича или се разкъсва, това води до кръвоизлив и смърт на мозъчната тъкан, в която кръвта изтича.

Така че, ако кръвоносните ни съдове се разширят над допустимите граници, сензорните рецептори ще излъчват сигнали към мозъка, което ние интерпретираме като болка.

Главоболието е система за ранно предупреждение. Най-добрият начин да се противопоставим е да разберем за какво ни предупреждават.

Главоболието се генерира някъде в главата ни, но причината за главоболието ни понякога може да идва от тялото или от поведението ни. Например главоболие може да се появи и заради дехидратиране. 

Един от начините за справяне с главоболието е естествената болкоуспокояваща система на мозъка, като се стимулират неврохормони, свързани със щастието и доброто настроение (като серотонин и окситоцин) и удоволствието (допамин).

Смехът, гледайки комедия, насладата от компанията на добър приятел или насладата от близостта с партньора, ще увеличат тези хормони в различна степен. Всеки от тях блокира сигналите за болка, които идват от тялото, като не само ви помага да контролирате главоболието, но и да възстановявате баланса на хормоните.

Когато става дума за мигрена - правилото е да се търси тихо, спокойно и тъмно място, което може да осигури така необходимия покой.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени