След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението.
Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
По думите на Димитров едно отваряне на заведение би струвало на управителя между 5000 и 30-40 хиляди лева за зареждане. Никой не иска да рискува с такъв капитал.
От бранша искат Столичната община да намали местните данъци, да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет, да не се трупат допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.
След края на пандемията ще са нужни от 5 до 10 години, за да се възстанови браншът, както го познаваме до началото на 2020 г, смята Атанас Димитров.
Предложенията на БХРА биха предотвратили погубването на още обекти, пряко свързани с обслужването на туристи.
„Имаме чуваемост и следващата седмица ще се срещнем със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Ако Столичната община подаде ръка, ще дойде момент, когато бизнесът ще се отплати“, каза още зам.-председателят на БХРА.
Чуйте разговора по темата на Елена Пъневска.