Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Пеевски вече няма да е преграда за участие на ДПС във властови конфигурации

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Делян Пеевски вече не би трябвало да бъде преграда за ДПС да участва в различни властови конфигурации", така коментира пред БНР доц. Иво Инджов, университетски преподавател и експерт по политически комуникации, липсата на депутата Пеевски от листите на Движението за права и свободи за предстоящите парламентарни избори. 

По думите му с предизборната си програма, а и с отсъствието на Делян Пеевски ДПС дава сигнал, че е по-приемлив партньор. "Въпросът е как ще бъде разчетен той и от кого", уточни той и добави, че засега това е само един добър знак.

"Големите проблеми, свързани с ДПС, не водят само до модела "Пеевски", а и до модела "Доган". Докато не бъдат изчистени съмненията, че Сараите оказват задкулисно влияние върху българската политика, ДПС няма да бъде приемлив партньор за открито управление".  

Доц. Инджов категорично отхвърли прогнозата за "прегръдка" между Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов.

"Възможни са нови протести, ако се стигне до каквато и да е конфигурация между ГЕРБ и ДПС, независимо дали в нея присъства ВМРО, ако влезе в парламента", смята анализаторът.

Не предизборните програми ще бъдат акцент в предизборната кампания, подчерта той  и добави, че водещите фактори ще са дали се харесва един лидер, или - не, как се справя ГЕРБ с корона кризата:

"Ако се стигне до предсрочни избори наесен, чак тогава ще има програмно състезание между политическите партии".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени