Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Аспарух Илиев: Ваксинационната кампания в България не показва, че има стратегия зад нея

Ефективността на "АстраЗенека" е точно толкова, колкото е и на "Пфайзер" и "Модерна", подчерта той

Д-р Аспарух Илиев
Снимка: Личен архив

"Има трета вълна на пандемията, бройките на заразените нарастват и едно освобождаване без правила, а само с пожелателното "Носете маски!" няма как да стане" Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който живее в Германия, експерт по безопасност на ваксините.

Според него големият провал на българския модел на управление на епидемията от коронавируса е липсата на информационна кампания:

"Няма официална правителствена кампания, в която да се дава съвсем разбираемо обяснение какво трябва да се прави, защо се прави нещо и защо - не".

Д-р Илиев коментира, че има притеснения заради "зелените коридори" за ваксиниране, които са причина за струпване на много хора на едно място:

"Трябваше да избегнем това събиране на хора, а да се дават точен час и дата, когато всеки човек да отива и да се ваксинира, като напуска мястото, без да се среща с много хора".

По думите му ваксинационната кампания в България изглежда хаотична и не показва, че има стратегия зад нея.

Скепсисът към "АстраЗенека" е само въз основа на проценти, които са статистика, посочи д-р Илиев и призова хората да не се тревожат, че тя е по-ниско качество, защото ефективността ѝ по отношение на опазването на живота на ваксинираните и точно толкова, колкото е и на "Пфайзер" и "Модерна".

"Проблемът с ваксината "Спутник V" е производствен. Руският институт "Гамалея" не може да произведе голямо количество от ваксините. Ако може да бъде произведена в достатъчни количества и бъде одобрена от Европейската агенция, би било само от полза за целия европейски пазар", обясни още той. 

Д-р Илиев изказа мнение, че т.нар. ваксинационни сертификати имат за цел да стимулират хората да се имунизират срещу Covid-19.

"Хубаво е да се ваксинираме. Няма никакво основание да се търсят зад ваксините лоши мотиви и легенди", призова той.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Аспарух Илиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна