Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианистката Донка Куртева

Отбелязваме 115-годишнината от рождението на видната българска пианистка с голяма международна кариера Донка Куртева. Името на тази музикантка е познато на тези, които следят конкурса за непрофесионални пианисти VivaPiano, където се връчва награда на нейното име. Уви, с изкуството ѝ почти никой не е запознат - през 40-те години на ХХ век тя емигрира в чужбина и посещава България само веднъж - през 70-те години. Има запазен запис от нейното изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №2 от Рахманинов през 1972 г. с Варненската филхармония под диригентството на Йордан Дафов, но все пак тогава тя е в напреднала възраст.

Донка Куртева е родена на 6 март 1906 г. в  София, в семейство с културни традиции. Двете ѝ сестри са певици, а тя самата започва да взема уроци по пиано при  Люба Мандушева от 6-годишна. Завършва Софийското музикално училище в класа по пиано на Андрей Стоянов. През 1925 г. заминава за Виена, където две години учи при известния клавирен педагог Пол де Кон. След това продължава усъвършенстването си в Париж при Чампи и Корто.

През сезона 1928/1929 изнася редица концерти с тенора Енрико ди Мазей във Франция и Швейцария. Тъй като при завръщането си в България вече е открита Музикалната академия, тя продължава обучението си и го завършва в класа на своя предпочитан педагог Андрей Стоянов. В този период започва и голямата кариера на Донка Куртева у нас и в чужбина - гостува с концерти в Италия, Германия, Полша, Чехия, Румъния, Югославия. Изнася самостоятелни рецитали и  участва в концертите на големите симфонични оркестри. В репретоара ѝ са Концертите на Бетовен /№4 и №5/, на Шуман, Шопен, Лист, Чайковски, Прокофиев, Рахманинов, Григ, сонати за пиано на Брамс, Лист, Бетовен, Шопен, цикълът "Карнавал" и Симфоничните етюди на Шуман, клавирни пиеси на френските композитори Дебюси и Равел, и, разбира се, творби на български композитори.

Донка Куртева има блестящи изяви и в камерни състави - в трио с Недялка Симеонова и Светослав Марчинков, в сонатно дуо с Владимир Аврамов, в състави, които изнасят стотици концерти в София и страната.

Донка Куртева (1906-1991)За нея големият наш цигулар Владимир Аврамов пише в спомените си:

“Не мога никога да забравя редицата съвместни сонатни концерти, които изнасяхме в продължение на години с Донка Куртева. Те включваха творби от Моцарт, Бетовен, Григ, Цезар Франк, Шуман и др. Нейното необикновено излъчване, съсредоточеното ѝ вживяване при изпълняваните произведения, прецизният ѝ съпровод, оставиха у мен незабравима, запомняща се следа. Веднъж, при изпълнението на една от гениалните сонати, се обърнах с бегъл поглед към нея и забелязах, че  оголените ѝ ръце са настръхнали - реакция на темпераментното вживаване, което се случва при най-съвършено изпълнение на гениален творец. На Донка Куртева не мога да не отредя най-високо признание за клавирно музициране, нямащо граници. Също така изпълненията ѝ с нашия квартет бяха прецизни до съвършенство."

През 1947 г. Донка Куртева емигрира в САЩ и се установява в Детройт. Продължава концертната си дейност в Мичиган, Охайо, Лос Анжелес, Чикаго, занимава се активно и с преподавателска дейност - има  студио в Карнеги хол в Ню Йорк. Умира точно преди 30 години, през 1991 г.

В звуковия файл ще откриете и малка част от Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов - единствения запис на Донка Куртева, съхраняван в Златния фонд на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна