Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трето мощно земетресения от 8,0 по Рихтер край бреговете на Нова Зеландия

| обновено на 04.03.21 в 23:02
Нова Зеландия.
Снимка: Ройтерс

Трети пореден силен земетръсен трус удари край бреговете на Нова Зеландия, този път с предварителна сила от 8,0 - 8,1 по скалата на Рихтер, според данни на Геоложкият институт на САЩ.

Епицентърът на труса е регистриран отново в района на островите Кърмадек на дълбочина 10 км, след което местните власти издадоха ново предупреждение за опасност от цунами.

По-рано в четвъртък районът в южната част на Тихия океан близо до Нова Зеландия беше разтърсен от два силни труса, единият от които предизвика предупреждение за цунами.

Тогава само в рамките на няколко часа имаше две силно земетресения.

Вторият епицентър на труса също е бил близо до групата остров Кърмадек на около 800-1000 км североизточно от Нова Зеландия, като трусът отново е бил над 7,0 по Рихтер.

Според Геоложката служба на САЩ земетресението е било 7,3-7,4 по скалата на Рихтер, докато според Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) магнитутът е бил от 7,2.

По последни информации обаче трусът е бил още по-мощен - между 7,8 и 8,0 по Рихтер.

Второто силно земетресение беше на дълбочина от около 10 км. в Тихия океан.

По-рано днес районът в южната част на Тихия океан близо до Нова Зеландия беше разтърсен от земетресение със сила 7,2 по Рихтер, след което правителството издаде предупреждение за цунами.

След второто земетресение обаче нямачe подобно предупреждение, но след третият трус отново имаше предупреждение за цунами.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени