Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият премиер се извини за неуместна шега за Западна Украйна и ваксината "Спутник V"

Игор Матович ( в средата)
Снимка: БТА

Словашкият премиер Игор Матович се извини за неуместна шега по време на интервю, в което каза, че е предложил Русия да вземе част от Западна Украйна в замяна на доставка от нейната ваксина "Спутник V" за Братислава.

"Извинявам се на всички украинци за моята неподходяща реакция", написа Матович в туитър, съобщава Ройтерс.

Преди това украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев ще предприеме подходящи стъпки, ако Словакия не се извини. "Никой няма право поставя под въпрос териториалната цялост на Украйна", заяви Кулеба.

Това не е първият гаф на Игор Матович. През ноември миналата година той заяви, че "с коронавируса трябва да се борим, както с комунистите".

Украинските власти забраниха използването на руски ваксини в страната, а премиерът на Словакия заобиколи партньорите си в правителството и поръча "Спутник V", въпреки че тя още не е одобрена от Европейския съюз. Това предизвика криза в управляващата коалиция. Либералният министър на икономиката Рихард Сулик призова Матович да подаде оставка, а вицепремиерът Вероника Ремисова заплаши да извади консервативната си партия от правителството.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази неодобрение за това решение, а Матович определи реакцията й като "популистка" и "безотговорна", тъй като поставяла идеологията над здравето и живота на словаците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!