Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се прицели в икономически растеж от поне 6% за тази година

| обновено на 05.03.21 в 18:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6% за тази година въпреки несигурността, свързана с пандемията от коронавирус. Това обяви премиерът Ли Къцян в реч при откриването на годишната сесия на парламента.

Тази година Китай ще продължи да се сблъсква с множество рискове и предизвикателства по отношение на развитието, заяви премиерът Ли Къцян.

Икономическите основи, които ще подпомогнат дългосрочния растеж обаче, остават непроменени, увери той пред около 3000 депутати с предпазни маски.

„Китай остава във важен период на стратегическа възможност за развитие. Има промени както във възможностите, така и в предизвикателствата, пред които сме изправени. Трябва да ускорим усилията за нов модел на развитие“.

Ли Къцян

Изборни промени в Хонконг

На събранието беше представен план, според който само „патриоти“ могат да управляват Хонконг. В работния доклад на премиера Ли Къцян за сесията на китайския парламент пише, че Пекин ще осигури изпълнението на законовите и правоприлагащите механизми за Хонконг, за да се гарантира националната сигурност. Припомням, че мегаполиса е терен на протести, участниците в които обвиняват китайското правителство в авторитаризъм.

Тази година е първата от 14-ата петилетка на страната. Властите я определят като старт за всеобхватното изграждане на социалистическата модерна държава, като общокитайското събрание трябва да разгледа проектопрограмата за дългосрочното развитие на азиатската страна до 2035 г.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1 процента за втората по големина икономика в света.

Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката му. След безпрецедентни карантинни мерки през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 процента).

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи. 

Китай решително ще пресича вмешателството на външни сили в Хонконг и Макао. Това се казва в доклад на правителството в Пекин. Докладът е по повод откриването на сесията на Всекитайското събрание на народните представители. В документа се посочва още, че властите ще предприемат действия за прекратяване на сепаратистката дейност на Тайван.

Агенция Синхуа пише, че по време на събранието, което се очаква да продължи една седмица, трябва да бъдат разгледани мерки за подобряване на избирателната система на Хонконг.

Годишната сесия на китайския парламент е най-голямото политическо събитие в страната и в сесиите му участват 3 хиляди делегати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени