Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Личните лекари се оказват доведеното дете на здравеопазването

| обновено на 05.03.21 в 11:05
Снимка: БТА

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя в предаването „Преди всички“.
„Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“

В списъка на д-р Станислава Крайселска има 120 чакащи за ваксина, 90 души вече са имунизирани, от тях 82 са били пациенти от рисковите групи, а на други 8 са били поставени ваксини, за да не се похабяват дози. Сред ваксинираните засега няма разболели се. „Те всички се притесняват и при първата доза, и при втората“, разказа тя.

Снимка: БГНЕС

Личните лекари са пренебрегнати в снабдяването с ваксини, категорична е д-р Крайселска. Малко заприличахме на филма „Игрите на глада“, смята тя.

„Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват „Обаждайте се“.

Д-р Крайселска пита лотария ли да разиграва, за да определи на кого от нейните нуждаещи се пациенти да постави ваксина.

Снимка: Радио Видин

Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар.

На този етап сме на брифинги, на обещания“, изтъкна д-р Станислава Крайселска. „Ние на обещания не вярваме, ние вярваме на факти и на действия.“

Джипитата не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране„Сигурно сме като доведеното дете на здравеопазването“, коментира тя, запитана за причините личните лекари да не фигурират там като вариант.

Снимка: БГНЕС

Хронично болните пациенти на д-р Крайселска не желаят да се ваксинират по фургоните и да се редят на опашка, разказа още тя. 

В София вълната беше ноември. Другите градове тогава като че ли бяха по-пощадени, в момента при тях е този пик“, отбеляза д-р Станислава Крайселска.

През ноември в нейната практика е имало над 300 души с коронавирус, от един момент нататък спрели да ги броят. Към момента при нея има 33 активни случая, като сред тях има по-млади хора.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени