Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови проблеми за частните траурни агенции в Ловеч

Сградата на Община Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Частните траурни агенции в Ловеч се оплакват, че са пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в местните такси и цени на услугите. Драстично според тях е увеличена цената на погребалните услуги, а дейността им е ограничена. Насрочената за днес среща между представители на агенциите и кмета на Ловеч отново е отменена. 

От частните траурни агенции са изпратили отворено писмо до кмета на Ловеч, председателя на общинския съвет, главния прокурор, Районната и Окръжната прокуратури, в което поставят  въпроси за  решаване на проблемите, възникнали след промените в общинската наредба, която регламентира таксите и услугите свързани с траурните дейности.

Частните агенции все още не са получили отговор и заради това са настояли за среща с общинското ръководство. Управителят на една от траурните агенции Петя Веселинова обобщи основните проблеми пред които са изправени от края на януари:

„Нямаме право от община Ловеч да изваждаме препис-извлечение от акт за смърт на починал човек. Нямаме право частните агенции да изкопаваме гробни места по селата. Нямаме право да ползваме ритуални зали в града.“

С промените в наредбата драстично са увеличени и цените на погребалните услуги, а според Веселинова общината е наложила монопол на собствената си бюджетна дейност „Обреди“.

„Говорим с колеги от други градове, там няма такива високи такси за гробни места. Искаме нормален начин на работа, както е в други градове“, коментира Веселинова.

От траурните агенции са категорични, че потърпевши са жителите на общината.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.