Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пирогов" спира плановия прием

| обновено на 05.03.21 в 11:40
Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Министерството на здравеопазването се очаква да издаде заповед за ограничаване на плановите дейности в болниците в области, в които заразените с коронавирус са над 200 на 100 000 население. Това са над две трети от областите в България.

Директорът на спешната болница „Пирогов“ Асен Балтов вече е издал заповед, с която от понеделник, 8 март, спират плановият прием, плановите операции и свижданията. Ще бъде разрешен само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през спешните кабинетите на „Пирогов“.

До края на деня се очаква Столичната регионална здравна инспекция да нареди спиране на плановия прием, плановите операции и свижданията във всички болници в София. Ръководствата на общинските столични болници са готови да изпълнят заповедта, заяви пред БНР директорът на Столичната пета градска болница д-р Борил Петров:

„От понеделник спираме, докато спадне броят на заболелите пациенти от Covid-19. Има пациенти с Covid-19 в нашата болница и засега има свободни легла“

Плановият прием, плановите операции и свижданията вече се спрени в Бургаска и Плевенска област, като ограничения ще останат в сила до 19 март.

Във Враца от днес е задължително да се носят предпазни маски по пазари, тържища и изложения, както и при събития на открито. Разрешават се и отсъствия на деца от предучилищните групи, и от училище. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна