Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тея Александрова: Да има универсална система за специализацията на младите лекари

Сдружение на Младите Лекари към Столична Лекарска Колегия на Българския Лекарски Съюз
Снимка: facebook.com/slkbls/

"Пандемията постави младите лекари на първа линия и дали сме готови, нямаше значение, трябваше да откликнем веднага и бързо", каза в "Хоризонт до обед" д-р Тея Александрова- Илиева, специализант в педиатрията на "Пирогов" за новосформираното Сдружение на младите лекари към Столичната лекарска колегия. Д- р Александрова - Илиева е и председател комисия следдипломно обучение и научна дейност към новото сдружение.

Целта на новата организация е чрез включване на младите лекари в ръководните органи на Софийската колегия на БЛС да се положат основите на нов поглед и възможност за използване и развиване на потенциала, който всеки млад лекар има.

"Един от основните проблеми на младите лекари е да си намериш място за специализация, където да имаш освен добра подготовка, но и адекватно заплащане. Няма универсална система, по която да се назначават специализантите, дори сроковете, които се обяват за назнаване на специализанти, се разминават със сроковете за дипломиране на студентите по медицина.

"Всички млади лекари се дипломират по различно време в страната, а датите за специализация се обявяват изключително хаотично и не кооординирано и така с един месец закъснение можем да изпуснем възможност за специализация ", това поясни още д-р Тея Александрова- Илиева.

Друг проблем по думите на д-р Александрова е заплащането на младите лекари. Но по думите ѝ очакват помощ и в тази посока от Българския лекарски съюз и Столичната лекарска колегия.

"Доволна съм, че специализирам в "Пирогов", защото това е мястото, където можеш бурно да се развиеш като специалист", каза още младият лекар.
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени