Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала. 

Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра. 

Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и релаксиращи занимания, до този момент не са били използвани, но сега са изцяло ремонтирани.

„Обособени са две пространства. Едната част от залата е тъмна стая, в която се извършва сензорна релаксация и сензорна стимулация, в зависимост от нуждите на конкретното дете, с което се работи“, пояснява директорът на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование Татяна Бошнакова. 

Съществена част от пространството е отделена за ерготерапия и сензорна интеграция. Има гимнастически дюшеци, меки модули, сензорни модули, меки валяци, стена за катерене, набор от терапевтични люлки.

Ерготерапията дава възможност за децата със специални потребности да овладяват по максимално достъпен за тях начин уменията, които да им бъдат полезни в ежедневието и бита им. От този вид терапия могат да се възползват най-широк кръг деца с различен тип нарушения“, уточнява Татяна Бошнакова.

Всички нови уреди улесняват много работата на рехабилитаторите с децата и повишават мотивацията, споделя Мая Костова - рехабитатор и кинезитерапевт.

Илюстративна снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ще работим с всички деца, които имат сензорни нарушения, които имат двигателни увреждания, които имат нужда от стимулиране на движения, които имат хиперактивност и трябва да бъдат успокоявани, овладявани“, пояснява тя.

В сензорната зала въздействието идва от светлини, вибрации, допир до различни повърхности, тренира се фината моторика, стимулират се усещанията по стъпалата и дланите.

„Имаме стена, на която със светлина пишат, при стъпване се променя подът, ръцете – предлагаме различни материи, които да докосват, да разпознават. Децата са очаровани.“

Ремонтът и оборудването на залата са на стойност 55 хиляди лева, отделени от бюджета на центъра. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени