Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските фирми очакват влошаване на международните бизнес условия през 2021 г.

Търговска и индустриална камара на Германия

Повече германски компании очакват глобалните условия за бизнес да се влошат тази година на фона на продължаващата коронавирусна пандемия, показват резултати от последно проучване на германската търговско-промишлена палата (DIHK).

Проучването на DIHK сред 2400 международно активни компании установи, че едва 17% от фирмите очакват по-добри бизнес условия през следващите дванадесет месеца, отколкото през 2020 г., докато 27% очакват бизнес условията да се влошат.

Очакванията варират в зависимост от региона, посочи DIHK, добавяйки, че по-голям част от бизнеса очаква подобряване, отколкото влошаване, на условията в Китай и еврозоната.

В същото време обаче пазарните очаквания в Южна и Централна Америка, Африка и Близкия изток са по-лоши, установи проучването.

В допълнение към негативното въздействие на пандемията от Covid-19, икономическата криза и нарастващите търговски бариери в много региони по света натежават и върху външния бизнес на компаниите през настоящата година, допълни германската търговско-промишлена палата DIHK.

Около 47% от участвалите в проучването компании отчитат нарастващи търговски бариери като по-високи митнически тарифи, санкции и повишени изисквания за безопасност във връзка с пандемията.

По-рано тази седмица управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман прогнозира, че съвкупната икономическа активност на Германия ще отбележи "забележим спад" през първото тримесечие на годината.

Изказвайки се в сряда на годишна пресконференция на немската централна банка, Вайдман добави, че Бундесбанк няма да разпределя печалба за първи път от 1979 г. насам поради увеличаване на рисковите провизии. Той също така прогнозира, че германската икономика ще може да се върне към своето предпандемично състояние през 2023 година.

Йенс Вайдман обаче подчерта, че въздействието на пандемията все още е по-слабо от очакваното. "Ефективните ваксини бяха разработени по-бързо, отколкото се очакваше. Ако те успеят да помогнат за преодоляване на пандемията, германската икономика ще отбележи трайно възстановяване", заключи Вайдман.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени