Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JP Morgan и Goldman Sachs повишиха прогнозите си за цените на петрола

Големите американски банки JP Morgan и Goldman Sachs повишиха прогнозите си за цените на петрола, цитирайки вчерашното решение във формата "ОПЕК +" за непромяна на текущите производствени нива и през април.

Според новата прогноза на Goldman Sachs петролът Брент ще се търгува около $75 за барел през второто тримесечие и ще поскъпне към $80 за барел през третото тримесечие на настоящата година.

Това представляват повишения на предишната прогноза на банката с по $5 за барел и за двете тримесечия.

В същото време JP Morgan очаква средна цена на петрола Брент от $67 за барел през 2021 г. и от $74 за барел догодина. Това представлява повишение с $2 з барел спрямо предишната прогноза на американската банка за настоящата година и с $3 за барел за 2022 г.

Голямата швейцарска банка UBS пък очаква цена на петрола Брент от $75 за барел през второто полугодие и от $72 за барел за американския лек суров петрол WTI.

Междувременно петролът продължава да поскъпва и през днешната търговия, достигайки най-високи ценови нива от 14 месеца насам (от първите дни на януари 2020 г.), след като ОПЕК и съюзниците, начело с Русия, се споразумяха в четвъртък да не увеличат съвместните петролни доставки през април.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май нарастват с 2,5% към $68,60 за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI с доставка през април - с 2,25% към $65,48 за барел, след като снощи и двата типа петролни фючърси нараснаха с над 4% в резултати на изненадващото решение на "ОПЕК +".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна