Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки 10-и сигнал за опасна стока в ЕС e свързан с Covid-19

Снимка: Пресслужба на ЕС

Девет процента от всички сигнали за опасни стоки в Европейския съюз през миналата година са били за продукти, свързани с коронавируса - предимно маски и дезинфектанти. Това сочи доклад на Европейската комисия за системата за бързо предупреждение за опасни потребителски продукти.

Сигналите за опасни стоки през миналата година са били с хиляда повече спрямо предходната.

За хигиенни маски, които трябва да предпазват, но безуспешно, и за дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, сигнализират европейските граждани.

Извън продуктите, свързани с Covid-19, детските играчки продължават да са най-проблематични като качество. 27 на сто от общите оплаквания са към тях, следвани от тези за моторните средства и сигналите за електрически уреди и оборудване.

През 2020 г. властите от всичките 31 участващи държави от мрежата за бързо предупреждение - това са държавите-членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания са обменили общо 2253 сигнала за мерки, взети за опасни продукти, посочени чрез системата, сочи още докладът.

Според него все повече онлайн платформи за търговия се ангажират да проследяват за безопасността на продуктите, които се продават през тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна