Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK одобри инвестиция от 63 млн. евро за региона на Бургас

Европейската комисия одобри инвестиция от 63 милиона евро от кохезионния фонд за ремонт на водоснабдителната и канализационна система на област Бургас.

Проектът включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра, с което ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи, като се намалят загубите на вода, които в момента са около 15%.

В допълнение ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води.

Този проект ще подобри съществуващите съоръжения с намаляване на течовете и оперативните разходи. Проектът е свързан и с опазването на защитените зони по "Натура 2000" и местната природа.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването Елиза Ферейра отбелязва, че проектът ще допринесе за подобряване на живота на близо 280 000 души, а още 53 000 души ще се радват на по-добро пречистване на отпадните води.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна