Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Снимка: КИЦ на РСМ

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“. 

Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му в Тайланд, Перу и Еквадор. Темата, която проследява и представя живописно и интересно, има социален характер, показва хора, които спят в публичното пространство на своя град или село, по улиците, пазарите, парковете и спирките.

Малко повече от биографията на Игор Христов, защото тя е свързана с България. Роден в Скопие, през 2003 година следва нашата Национална академия за филмово изкуство, специалност Филмова и телевизионна режисура. Още като студент заснема 3 кратки филма, които участват във филмови фестивали. През 2010 година завършва магистратура на тема „Естетика на Магическия реализъм в киното“. Има награди за късометражните си филми в Япония, Китай, Чехия, Испания и др. Това е неговата първа самостоятелна фотоизложба.

Игор Христов отправя специална благодарност към Културно-информационния център на Северна Македония за тази възможност да покаже изкуството си в София, особено в лицето на неговия организационен директор Иво Пецов, самият той художник, артист, също свързан с нашата страна. Наскоро той показа своята изложба „Метафизични картини“, свързани със земята, природата, човека.

Ето какво споделя в "Артефир" Игор Христов за своята изложба – чуйте в звуковия файл.

Снимки - КИЦ на РСМ


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.