Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Даниел Богдански
Снимка: личен архив

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България.
Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва средното си образование в Сопот, а след това учи няколко години в Нидерландия. Във видеата му може да разберете повече и за интересните му пътувания, както и какво знаят чужденците за нашата държава. За филмите си получава престижната ежегодна награда на комитет „Васил Левски“ в Карлово за 2016.

"Бях провокиран и от моите преподаватели в професионалната гимназия "Генерал Владимир Заимов" в Сопот, където завърших средното си образование, от учителите ми по литература, по философия, по история. По някакъв начин съм бил провокиран от тях  да мисля по определени теми, да участвам в някои конкурси. Заедно с моя преподавател по литература Христина Томова сме правили няколко проекти, някои филми - за Дъбенското съкровище, още в училище", каза в предаването "Нощен хоризонт" Даниел Богдански.

Той е автор на филма "Българският път". Преди години Даниел Богдански написал есе на тема "Българският път - потенциал, проблеми и перспективи" за конкурс на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той решил да запише есето си на мобилния телефон и след това монтирал записа като използвал кадри от интернет.

"Напълно непланирано стана цял филм. Чудех се дали да го пусна".

След като публикувал филма в интернет за един ден е бил изгледан от 100 хиляди души. Филмът е направен в края на 2015, началото на 2016 година и в него Даниел Богдански задава въпроса - "Ти какво направи за България":

"Аз толкова обичам България, че тук за мен, колкото и минуси да има, плюсовете винаги са повече и се опитвам да гледам повече положителните неща и това да ме води напред. Винаги има лоши, негативни неща, но винаги има позитивни и красиви неща и се опитвам да виждам повече доброто, красивото и да го показвам и на моята аудитория". 

За обучението си в университет в Нидерландия коментира:

"Аз никога през тези 4 години, в които съм бил там, не съм се почувствал дискриминиран или поставен на друго ниво от другите заради това, че съм от друга държава или че съм българин".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна