Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Маестро Найден Тодоров
Снимка: Руди Бежев

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“.
В концертната програма са предвидени:

  • Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт;

  • Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария Радоева (мецосопран) - една от най-добрите ученички на Райна Кабаиванска;

  • Тема и вариации за тромбон и оркестър върху симфония No 3 от Г. Малер на Фредерик Шаслен, със солист Йорген ван Райен - първият тромбонист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам.

Пред Радио София директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров разказа колко трудно е убедил колегата си Шаслен да дойде в България.

Програмата е уж за сериозните меломани, но ще бъде харесана от всеки, убеден е маестро Тодоров.

На 10 март на сцената излиза известният виолончелист Миша Майски в концерт под диригентството на Александър Земцов, на 11-и с рецитал гостува виртуозният пианист Евгений Кисин (за пръв път в България), а на 18 март свири пианистката Елена Башкирова в програма под палката на Йоханес Вилднер.

„Каквото и да изпусне през март от предвидената програма на Софийската филхармония, човек ще съжалява“, допълни Найден Тодоров.

С маестрото разговаря Катя Василева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени