Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият ваксинационен алианс и геостратегическото му значение

| обновено на 06.03.21 в 11:04
Себастиан Курц, Бенямин Нетаняху и Мете Фредериксен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата грешка на Ангела Меркел по време на пандемията беше съгласието ѝ, отговорността за ваксините да се поеме от Европейската комисия“. Това мнение в германската преса отпреди няколко седмици вече се споделя във все повече европейски столици. Разочарованието от нестабилните доставки на ваксини роди нов, но всъщност предизвестен ваксинационен алианс - Австрия, Дания и Израел се разбраха да произвеждат заедно ваксини срещу Covid-19

Идеята не е нова - още миналата пролет израелският премиер Бенямин Нетаняху е потърсил австрийския канцлер Себастиан Курц с идеята заедно да се договорят за доставка на ваксини. Израел и Австрия са част от т.нар. „група на първенците“ заедно с Чехия, Австралия, Нова Зеландия, Дания, Норвегия и Гърция, които преди Брюксел търсеха начин да се сдобият с ваксини. През юни обаче дойде решението, че ЕК ще преговаря от името на всички в Евросъюза и Курц отстъпи в името на европейската солидарност. 

„Чудесни новини“, по думите му, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък вечерта. Австрия, Дания и Израел ще проучват заедно възможността да изобретят ваксина и да я произвеждат. Целта била независимост от големите фармацевтични компании. Е, прозират и политически цели - на 23-ти март Нетаняху се изправя срещу основния си противник Бени Ганц в четвъртите за две години парламентарни избори. И трупа точки с успешната имунизационна кампания и с множеството си международни срещи, включително с Курц и Мете Фредериксен. 

Зад ваксинационния алианс прозира и вътрешният враг на премиера Нетаняху - Бени Ганц. В хода на предизборната кампания премиерът обяви, че води преговори с компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ за производство на ваксини в Израел. На това в Израел не се гледа с добри очи, защото военното министерство под ръководството на Ганц от месеци работи интензивно върху създаването на израелска ваксина и съвсем не е очаровано от идеята да се сдобие с конкурент на вътрешния пазар.

Инициативата на австрийския канцлер Себастиан Курц и датската премиерка Мете Фредериксен да се договорят с израелския премиер Бенямин Нетаняху за съвместна научноизследователска дейност и производство на ваксини се възприема в ЕС като отцепничество. ЕК дори се притеснява, че към тройния алианс ще се присъединят и други държави, които не се чувстват силно обвързани с Брюксел.

„Това не е вот на недоверие към ЕС“, категорична е Мете Фредериксен, защото според нея е важно да мислим не само за днес и сега, но и за утрешния ден.

„Разполагаме с обещаващи изследвания, които биха могли да проправят пътя към препарати от следващо поколение. Бихме искали също да проучим възможностите за сътрудничество в клиничните изпитания, а в Дания в момента проучваме начини за увеличаване на производствените мощности“, каза Фредериксен след разговорите с Курц и Нетаняху. Изграждането на производствени мощности за ваксини не е лесна работа, твърдят специалисти. За това предупреждава Рене Гало-Даниел, председател на Австрийското обединение на производителите на ваксини.

„Производството на ваксини е нещо много комплексно. Произвеждаме ваксини срещу Covid-19 едва от няколко месеца. Целият свят, не само Европа има нужда от огромни количества ваксини“. Затова Гало-Даниел подкрепя договорката между Австрия, Дания и Израел.

„Нашият канцлер подхожда иновативно и инициативата е много добра, защото преходът към местно производство на ваксини е много важен. В същото време това няма да стане много бързо, защото построяването на нов завод за такова комплексно производство отнема 5 до 10 години. Преоборудването на съществуващи мощности също отнема поне една година. Но целта е да мислим в перспектива“. 

Основното недоволство на канцлера Себастиан Курц е насочено срещу Европейската агенция по лекарствата ЕМА, която според него е твърде бавна. Позицията на правителството във Виена формулира икономическият министър Маргарете Шрамбьок:

„Такива ваксини ще ни трябват и в бъдеще. Ще има нови вълни на заразата. Ще трябва да реваксинираме“. 

Целият свят търси ваксини, а много процеси са прекалено бавни. Например регистрацията на ваксините. Европейската агенция по лекарствата трябва да заработи по-бързо. Това е важно за всички сектори. 

Ваксина от Австрия може да спаси човешки живот. Не искаме да произвеждаме в Австрия само за Австрия, а за целия свят“, обясни Шрамбьок. По данни на нейното икономическо министерство в Австрия има около 900 фармацевтични компании, които годишно инвестират около 300 милиона евро в развойна и научноизследователска дейност, което прави Австрия една от водещите европейски държави. 

„Производството на ваксини включва много етапи, така че ще разделим задачите помежду си. Например, в Австрия вече се произвеждат липиди, необходими за много ваксини. Смятам, че е важно да работим заедно, за да се борим срещу вируса не само сега, но и с мутациите през следващите години“, обясни съвместната инициатива с Дания и Израел канцлерът на Австрия Себастиан Курц. И трите държави са част от т.нар. „група на първенците“. 

Кои са те и какво е общото между тях, обяснява Велина Чакърова, директор на австрийския институт за европейски политики във Виена. 

„Те изразиха готовност да не разчитат само на ЕС за производството на дози от новото поколение на ваксините и за съвместно проучване на възможностите за лечение. ЕС ще трябва да подпомогне, ако се организира местно производство на ваксини в страни членки... Страни като Китай, Индия и Русия използват ваксините за разрастване на влиянието им, докато при развитите държави в ЕС и тези от Г-7 наблюдаваме обратния феномен. Геостратегическо значение ще има успехът на разпространението на ваксини от Русия и Китай, а не толкова сътрудничеството с Израел, Австралия. Ако ЕМА одобри „Спутник“ ще има по-дълготраен ефект с геополитическо значение, тъй като страни в Централна и Източна Европа ще могат да си позволят закупуването на доста по-евтината ваксина от Русия. Остава под въпрос дали Русия ще извлече политически дивиденти от това“. 

По думите на Чакърова страните членки могат да се фокусират върху национални подходи, които могат да подпомогнат ЕС. 

За да има на разположение достатъчно ваксини, ще трябва да се търсят начини за производство на местно ниво. Съвместният подход ще бъде най-правилният“. 

Според Велина Чакърова Франция и Германия ще бъдат моторът на европейската интеграция и на решаването на проблемите на ЕС, а държави като Австрия с ограничено влияние в рамките на институциите и географски погледнато ще търсят коалиции в зависимост от проблемите, които искат да решават


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.