Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг 737 МАКС" кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолет "Боинг 737 МАКС" на американската авиокомпания "Американ Еърлайнс" кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност, предадоха световните агенции. Капитанът на "Полет 2555" от Маями, щата Флорида, за Нюарк, в щата Ню Джърси, изключил един от двигателите, след като забелязал възможен проблем с неговия индикатор за налягането на горивото.

Самолетът се приземил безпроблемно в Нюарк, като от общо 101 души на борда - 95 пътници и шестчленен екипаж - никой не е пострадал, съобщи говорител на "Американ Еърлайнс". Потенциалната техническа неизправност не е причинена от системата за контрол на полета, която е свързвана с две катастрофи на самолети от този модел, допълниха от авиокомпанията.

При злополуките в Индонезия през 2018 г. и Етиопия през 2019 г. загинаха общо 346 души. След тях "Боинг 737 МАКС" бяха спрени от летене за 20 месеца.

"Американ Еърлайнс" беше първата американска авиокомпания, възобновила полетите с този модел самолети, след като федералните авиационни власти одобриха в края на миналата година подобренията на софтуера на системата за контрол на полета, направени от "Боинг". Кацналият аварийно "737 МАКС" е бил доставен от производителя на 30 декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна