Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Горбачов сложи края на Студената война и светът си отдъхна

Тя прогнозира голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни

Снимка: БГНЕС

„Не случайно националната оценка и оценката на света за Михаил Горбачов са толкова различни. Той не толкова подпомогна Запада за спечелването на Студената война, той беше инициаторът на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок. Горбачов е акушерът на този завършек и няма съмнение, че светът си отдъхна след края на Студената война. Нещата обаче изглеждат по съвършено различен начин за Руската федерация“. Това коментира пред БНР проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“. Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов отпразнува 90-ата си годишнина на 2-ри март

Тя посочи, че в началото на 90-те години Русия се е движела формално, от политическа гледна точка, в посока на демокрацията, „но крахът на тези тенденции сложиха икономическите процеси и се създадоха големи неравенства, възможност за обогатяване на малка група хора от държавната собственост“. 

„Различните икономически последици повлияха на процесите на демократизация в Русия. Но има и външнополитически процес. Геополитиката след краха на Студената война мина през различни фази. Когато Русия започна да се централизира отново и да търси връщане на по-голямата си роля в света, тя се превърна отново в конкурент и започна ново противопоставяне. Това противопоставяне на Запада като носител на демокрацията постави под въпрос смисъла на демократичните постижения на Руската федерация“. 

В предаването „Събота 150“ проф. Баева допълни: 

„В Русия се оформя консервативна система, която хем се възползва от традициите на Руската империя, хем се противопоставя на своите противници от Запада. Неспособността на демокрацията да се справи с големите предизвикателства подсилва авторитарните нагласи в руското общество и авторитарната система“. 

Според проф. Искра Баева руският президент Владимир Путин ще се дистанцира от властта, „защото му е ясно, че най-големият проблем на авторитарната власт е наследството“

Прогнозата на историка е за голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни

Интервюто с проф. Искра Баева можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.