Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за Мианма

При протестите в Мианма срещу военния преврат, извършен на февруари, досега са загинали най-малко 55 души
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН е разделен по въпроса за военния преврат в Мианма, където протестите продължават, а властите отговарят със сила, предаде Франс прес.

От началото на демонстрациите след пуча на 1 февруари силите за сигурност са убили най-малко 55 души. Сряда бе най-смъртоносният ден от началото на протестите, с 38 убити.

Вчера бе застрелян 26-годишен демонстрант в северния град Мандалай. Протестите обаче продължават и днес.

Над 1700 души са били задържани в Мианма след преврата, според данни на ООН. Сред тях са трийсетина журналисти.

Вчера Съветът за сигурност обсъди ситуацията в Мианма при закрити врата. Заседанието бе поискано от Великобритания.

Съветът не успя да приеме декларация, но консултациите ще продължат другата седмица, казаха дипломати.

САЩ и ЕС вече предприеха наказателни мерки срещу военната хунта, която свали от власт цивилното правителство, де факто ръководено от Аун Сан Су Чжи - "иконата" на десетилетната борба за демокрация в Мианма. Китай и Русия, традиционни съюзници на мианмарската армия и основни доставчици на оръжия за страната, обаче отказват да говорят за "държавен преврат", посочва АФП.

"Ройтерс" отбелязва, че Пекин и Москва, които имат право на вето, по всяка вероятност биха го използвали при гласуване на резолюция за налагане на оръжейно ембарго на тази държава от Югоизточна Азия.

На заседанието специалният пратеник на ООН за Мианма, швейцарката Кристине Шранер Бургенер, призова Съвета за сигурност да предприеме действия в отговор на кръвопролитията. "Още колко дълго можем да позволяваме на мианмарската армия да се измъква?", попита тя, цитирана от "Ройтерс".

Шранер Бургенер подчерта, че е критично важно Съветът за сигурност да предупреди мианмарските военни и да поддържа народа на страната, в подкрепа на ясните резултати от изборите през ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна