Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Георгиевски не търси изява, старае се да намери решение

Той подчерта, че разговорите в историческата комисия с РСМ стават мъчителни

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

„Крайно неудобно е да определям срещите ни като безплодни. Когато не постигаме резултати, смисълът от дейността на една толкова важна комисия започва да избледнява и да се превръща в игрови момент в политическите взаимоотношения между двете държави... През последните две срещи забуксувахме в Средновековието. Нашите колеги демонстрират двойни стандарти. Те искат да се откажат при разговорите за учебниците от това, което вече бяхме определили в общото предложение към двете правителства за съвместното честване на цар Самуил, където ясно е посочено, че той е български владетел. Те се опитват да се откажат от тази обща позиция, постигната преди повече от година и половина. Разговорите стават мъчителни, защото слушаме изцяло политически тези, изцяло лишени от историческата канава“. 

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната историческа комисия с Република Северна Македония. Той подчерта, че „мантрата на македонците е правото на различна перцепция, за да се стигне до мултиперспективност в крайния резултат

В предаването „Събота 150“ проф. Димитров коментира предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски

Той е от малкото политици в РСМ, които търсят позитивен подход и нормален изход от създаденото безсмислено напрежение. Георгиевски е най-опитният политик на съвременната политическа сцена и със сигурност е най-заслужилият сред всички действащи за промените в РСМ, за осъществяването на прехода от формална и непълноценна държавност към независима държава. Той не е политик, който търси изява, а се старае да намери решение... Неговите предложения са различни, някои са чисто политически, в други се опитва да навлезе в историческа материя, но пак като политик. Най-безспорни са препоръките му за даване на пълна гаранция от РСМ, че няма претенции към Пиринска Македония, че няма да подпомага организации, които търсят македонско малцинство в България. Историците не се нуждаят от политически съвети как да си вършат работата“. 

По думите на проф. Димитров около 10% от населението в РСМ е получило българско гражданство или очаква такова, а реалното население на страната е не повече от 1,5 млн. души. 

Интервюто с проф. Ангел Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.