Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон съкращава драстично помощите за страни в зони на конфликт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство планира съкращаване със стотици милиони паунда на помощите, отпускани на страни, които се намират в зони на конфликти, съобщи "Скай нюз".

В изтекла информация от документ на министерството на външните работи, разпространена от медийната платформа „Открита демокрация“, става дума за драстични съкращения в помощите за чужбина.

Особено осезателни са съкращенията за страни в конфликтни зони. Посочени са примери. За Сирия, която миналата година е получила 137 милиона, сега са предвидени около 45 милиона тази година. За Южен Судан помощите са намалени от 110 на 45 милиона паунда. Съкращенията за Либия са в рамките на 63%, а за Сомалия - с 60%.

"Скай нюз" съобщи, че от министерството не са отрекли изнесената информация и са коментирали, че „пандемията от Covid-19 е принудила властите да вземат тези трудни, но необходими решения“. Те са уточнили, че става дума за временно намаляване на помощите.

Този ход на правителство бе критикуван от политици и благотворителни организации, които смятат, че това ще има голямо отражение върху проблеми като тероризма, миграцията и бежанските кризи. Мярката бе критикувана и от депутата от консервативната партия и председател на парламентарната комисия за отбрана Тобайъс Елууд, който каза, че "терористични групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам" могат само да печелят от британското отстъпление". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна