Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато децата са тук, но ги няма

Снимка: БГНЕС

Как медиите отразяват децата в България? Какви са нагласите на журналистите спрямо тях? Какво знаем за детските права и медийното им присъствие или отсъствие? Какво означава „сезонни теми“ и какво се случва когато „децата ги няма“, а говорим за тях? Отговорите на всички тези въпроси дава академичното проучване „Децата в медиите“ на ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Изследването е част от съвместния проект на УНИЦЕФ България и АЕЖ - България за етичното отразяване на децата в медиите.

Доц. дн Вяра Ангелова, доц. д-р Жана Попова, проф. дсн Снежана Попова, авторките на това изследване, в самото му начало подчертават:

„Ролята на медиите в създаването на обществени нагласи към децата и техните проблеми едва ли подлежат на съмнение. През последните години дебатът за правата на децата и задълженията на обществото преминава през нови препятствия. Медиите все по-трудно удържат ролята си на посредници в пряката комуникация между институции, политически партии и потребители в социалните мрежи. Доказателства можем да открием в медийното отразяване дори само на два важни за бъдещето на децата документа като „Стратегията за закрила на детето“ и т.н. „Истанбулска конвенция“.

Докладът анализира съдържанието на 12 медии и включва 45 дълбинни интервюта с журналисти и микроизследване на студентски нагласи към етичното отразяване на децата в медиите с общо 108 участници.

В „Мрежата“ изследването коментира доц. дн Вяра Ангелова.

Целия разговор можете да проследите в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.