Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна титла за Терезе Йохауг

Терезе Йохауг финишира.
Снимка: БТА

Норвежката Терезе Йохауг спечели за четвърти път в кариерата си титлата на 30 километра ски бягане на световното първенство по ски-северни дисциплини в Оберстдорф (Германия).

32-годишната Йохауг измина дистанцията в класически стил за 1:24.56.3 час. Норвежката поведе рано в надпреварата и триумфира с най-голямата разлика в историята, след като сънародничката й Хайди Венг, която остана втора, финишира едва на 2:34.2 минути.  Третото място зае шведката Фрида Карлсон, завършила на 2:34.8 минути след победителката.

Преднината на Йохауг е с една минута повече от досегашния рекорд 1:34 минути, с който рускинята Лариса Лазутина победи сънародничката си Олга Данилова на шампионата през 1999 година.

Йохауг спечели четвъртата си титла от шампионата в Оберстдорф след тези на 10 км, в скиатлона и с щафетата. Така тя завоюва общо 14-и златен медал в кариерата си от световни първенства, с което се изравни с легендарната руска състезателка Елена Вялбе, която в момента е президент на руската федерация по ски-бягане. Начело във вечната ранглиста с 18 титли е норвежката Марит Бьорген.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна