Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население

| обновено на 06.03.21 в 19:09

Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес здравният министър Константинос Йоану. Населението на страната е около 880 000 души.

„Нараства надеждата да се върнем към ежедневието си безопасно”, заяви президентът Никос Анастасиадис след съобщението на здравното министерство.

Програмата за ваксиниране се ускорява всяка седмица и има възможност да надвишим първоначално планирания график, посочи министър Йоану.

Президентът и здравният министър благодариха на учените, които организираха и провеждат „най-голямата програма за ваксинации в историята на страната”, на медицинския персонал и на гражданите.

Целта на Кипър е до края на юни да бъдат обхванати 70% от населението. През март се очакват около 160 000 дози от трите одобрени досега ваксини.

Националният ваксинационен план в Кипър се изпълнява по одобрените приоритетни групи. Тази седмица порталът за записване за ваксинации бе отворен за хората над 69-годишна възраст.

В страната действат 11 ваксинационни центъра, както и мобилни звена за отдалечените райони.

Активно продължават и безплатните скринингови програми за масово тестване на населението и по-специално работещите. В петък бяха извършени почти 58 000 теста – рекорд от началото на пандемията, при които са установени 273 нови случая. В неделя ще работят 66 пункта за вземане на проби.

По резултатите от миналата седмица Кипър е на 1-о място в ЕС по провеждане на тестове и на 3-о място по прилагането на поне една доза ваксина, сочат данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Масовото тестване, контролът върху спазването на здравните мерки и ваксинациите са трите основни стълба на правителствената стратегия за управление на пандемията, подчертава здравното министерство.

От 1 май Кипър ще разреши на ваксинирани британски туристи да влизат в страната без ограничения като отрицателен тест за коронавирус и карантина, обяви заместник-министърът на туризма на страната. Новите правила ще се прилагат за британски граждани, които са получили втората доза от ваксината поне 7 дни преди пътуването. Подобно между Кипър и Израел бе постигнато на 14 февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна