Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 040 заразени с Covid-19 за 24 часа във Великобритания, 158 жертви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания за последното денонощие са отчетени само 158 смъртни случая, продължава да е нисък и броят на заразените с коронавирус. Броят на ваксинираните с първа доза наближава 23 милиона. 

Данните на националната статистика са обнадеждаващи. 6 040 заразени за последните 24 часа, 158 жертви. Близо 23 милиона са ваксинирани, като малко над 1 милион от тях са получили и втора доза. 

Директорът на статистиката Иън Даймънд заяви, че въпреки наблюдаващата се тенденция на постоянен спад на заразените и жертвите и успешния ход на масовото ваксиниране, хората трябва да са наясно, че страната е твърде далеч от победата над вируса и трябва много да се внимава с облекчаването на мерките, което започва от понеделник с отварянето на училищата. 

Особено са тревожни сцени като днешното голямо събиране на феновете около стадиона на шотландския Глазгоу Рейнджърс, след като техният клуб с победата си осигури титлата преди края на сезона. 

Що се отнася до училищата, за да бъде намален рискът от разпространение на вируса, правителството въвежда масово тестване сред учениците. След три първоначални проби, в последствие те ще трябва да бъдат тествани 2 пъти седмично. 

Междувременно Кралският колеж за медицински сестри предупреди, че много здравни работници могат да напуснат след края на пандемията, тъй като смятат, че предложеното повишение на заплатите им само с 1% е „шамар в лицето“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна