Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания: 6 654 нови случая на Covid-19 за денонощие и 637 починали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското министерство на здравеопазването съобщи за 6 654 нови случая на заразени с Covid-19 през последното денонощие и 637 починали. Мелийа продължава да бъде територията с най-висока заболеваемост в страната, а регионът на Мадрид с най-високата честота на заразяване -245 при средна за страната под 150 на 100 000  жители.

Причината за по-високата честота на заразяване в Мадрид според здравните власти се дължи на факта, че повече от половината случаи на коронавирус са от т.нар. "британски щам", който е по-заразен и по-смъртоносен. Той е преобладаващ в 8 от автономните общности, а в Кантабрия и Каталуния вече е над 75% от новите случаи. Освен него, Министерството на здравеопазването е открило в страната 6 случая на калифорнийския щам на Covid-19 и наблюдава още 10 други мутации.

Сред тях са Ню Йоркската, друга с произход от Уганда и една нова, която е открита в Португалия.

От тези трите все още няма официално регистрирани в Испания, но тъй като в 9 провинции заетостта на интензивните отделения е над 25 % властите ускоряват ваксинацията.

От понеделник в столицата ще бъдат ваксинирани в домовете им близо 8 000 обездвижени лица, които не могат да стигнат до медицинските пунктове, както и техните болногледачи.

Въпреки, че третата вълна на практика вече премина и в момента сме на нивото от август миналата година , на местно ниво продължават строгите мерки.

В момента около 390 000 от жителите на Мадрид са ограничени в мобилността си , което е 4,7% от населението на общността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна