Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нараства българският интерес към екскурзии в Русия

Нараства интересът на българите към екскурзии в Русия въпреки неясната ситуация тази година за това ще има ли туристически визи. 80% от туристите препотвърждават желанието си да пътуват. 
Няколко месеца преди началото на лятото, когато е активния сезон за масовият турист, избрал дестинация Русия, все още няма отговор за това дали ще има визи. Техният електронен вариант от миналата година също не е гарантиран, коментира Светлана Лукина - екскурзовод с дългогодишна практика: 
"В момента при влизането в държавата изискват един PCR-тест. Има списък на одобрените за влизане в Русия държави. За съжаление, България все още не е в този списък по абсолютно обясними причини. Полетите са анулирани до края на април и все още сме един вид в "червената зона"".
Туристическите агенции, които предлагат сигурни пътувания в Руската федерация, подвеждат туристите: 
"Сигурност няма абсолютно никаква от гледна точка на това, че няма как да гарантираме. Това е тенденция не само за България, но и за много други държави. Това, което ме радва и това, което дава надежда на всички ни, е че ваксинацията започва навсякъде".
Място за оптимизъм има. Със сигурност от април се очаква позитивно развитие в тази посока: "От юни нещата ще се променят. Полетите са планувани в момента от "Аерфлот". За тези полети се продават места и "Аерофлот" планира тези пътувания. Това също ни дава надежда, че това не са измислени дати. Има полети на тези дати".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.