Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Библиотеката във Враца с игра за ученици, посветена на Освобождението

Снимка: БГНЕС

30 ученици от Враца участват в мащабна игра на регионална библиотека "Христо Ботев" в града. Играта продължава десет дни и е посветена на Освобождението от османско иго. 

да се запознаят с исторически събития и да се разходят до места във Враца, свързани с тях, е замисълът на играта „Лов на истории“.

Историите са свързани с исторически събития - с освобождението, с периода преди това. Следите, към които ги насочваме, са към различни места и истории от нашия град, свързани с Освобождението“, обясни Невяна Теодосиева от регионалната библиотека във Враца

Учениците бяха разделени на отбори.

„Най-вече от осми клас нагоре. Най-много са ни десетокласниците. Предполагам само, че може да е защото периодът се учи по история в 10 клас“.

През седмицата за всяка стъпка от играта те получаваха указания и задания онлайн, за да се избегнат струпвания в условията на ограничителни мерки.

Отборът победител ще бъде обявен следващата седмица

„Награждаваме упорството и постоянството – да стигнат до края и също така те да сглобят своята собствена история. Те създават история, докато са по следите на историята. Всичко, което им се случва, те документират дали. След това ще ни разкажат в разказ  какво са преживели на лова. Награждаването ще се случи на 10-и. До 10-и очакваме и техните истории“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.