Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месни Заговезни е

| обновено на 07.03.21 в 09:39
Снимка: архив БГНЕС

На 7 март е църковният празник Неделя месопуснта, наричан още Месни Заговезни. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет. Той получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великденския пост. 

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца. Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване. Тази година Великият пост започва от 15 март и продължава до 1 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!